PROIECTUL MIR

Ideea acestui proiect a încolțit într-o seară din primăvara anului 1991, la o masă oferită de Direcția Sanitară Mehedinți membrilor Fundației Children of the World din SUA care veniseră cu ''ajutoare'' pentru Căminul -spital pentru copii cu boli neuro-psihice din localitatea Vânjuleț. Eram chemat ca translator. Atunci am văzut, cu adevărat, ororile comunismului: două săli reci cu pereți cenușii, murdari și goi, cu ciment pe jos, în care erau înghesuiți vreo 40 de copii schilozi, contorsionați, complet goi, amestecați băieți și fete de la 2 la 14 ani, care se luptau pentru niște bucăți de pâine neagră azvârlite de la distanță și care erau spălați cu furtunul cu apă rece pentru a se curăța excrementele. O imagine care mă bântuie și azi, la peste un sfert de secol.

Stăteam alături de Juli Kamin, președinta fundației, m-a întrebat cu ce mă ocup și i-am povestit despre învățământul românesc și despre speranța mea că viitoarele generații de români vor fi capabili să gândească cu mintea lor. Aveam în cap lozinca muncitorilor scoși în stradă de Ion Iliescu împotriva manifestanților din Piața Universității: ''Noi muncim, nu gândim!'', și eram uluit de cum o masă uriașă de oameni care absolviseră cel puțin opt clase de școală, putea să să strige la unison că sunt boi, muncesc fără să gândească!

Peste doi ani, Juli m-a contactat telefonic: ''Știu ce-ți trebuie ție: o școală ca aceea la care sunt copiii mei'' și m-a pus în legătură cu Suzzane Pugin, directoarea școlii Montessori Bellaire din Houston, Texax.

Împreună cu Suzzane Pugin, printr-un aparat fax (nu se comunica, încă, prin email), împrumutat Casei Corpului Didactic din Drobeta Turnu Severin unde ajunsesem director, de Fundația Equilibre care reușise să salveze vreo 14 copii de la Vânjuleț, nimeriți acolo nu pentru că erau bolnavi, ci pentru că erau orfani, am elaborat proiectul Montessori to Romania (MTR). În septembrie 1995, Children of the World colectase fondurile necesare finanțării proiectului și trei persoane din învățământul public din România începeau cursurile la Ohio Montessori Training Institute din Cleveland cu instructoarea Joan Bettman.
În 1996, la întoarcere, am deschis prima grupă de grădiniță Montessori din România postbelică, și mi s-au imputat costurile cu faxul - o sumă egală cu cea cu care am cumpărat apartamentul de la stat în care locuiam.

Educatoarea Ramona Buzatu, prima educatoare Montessori din România, era respinsă de celelalte din grădiniță: ''americanca se ține mare, nu vine cu noi la cafea în pauze''. Nu puteau înțelege că în Montessori nu există pauze.

Era nevoie de mai mult. Ceea ce fusese o aventură și o credință personală, trebuia să capete formă juridică: așa a fost înființată Asociația Alternative Pedagogice în octombrie 1997, pe care Judy Maloney din Sedona (Arizona), voluntar al COTW, a botezat-o APA, de la numele în engleză - Association for Pedagogical Alternatives.

APA a început a doua fază a proiectului MTR: organizarea primului curs de formare în Montessori ținut vreodată în România; la Drobeta Turnu Severin. Director of training - AMI trainer: Rita Schaefer Zener. Gratuit pentru cursante, voluntariat pentru logistică. Fondurile necesare au fost colectate de Judy Maloney, care a creat evenimente și a cântat cu chitara prin școlile Montessori de-a lungul Americii, strângând donații de 2-3-5 dolari pentru ''copiii dezavantajați'' din România.

În anul 1999, unsprezece educatoare din Drobeta Turnu Severin au obținut diploma AMI Montessori eliberată , Montessori Teacher Education Collaborative în parteneriat cu ASOCIAȚIA ALTERNATIVE PEDAGOGICE (APA) și s-au înființat alte 5 clase Montessori, toate în învățământul public.

Povestea acestor ani o găsiți aici.

În același an, în bună ''tradiție'' românească, Institutul de Științe ale Educației din București (oameni din), avea să fure proiectul și, prin intermediul ISJ Mehedinți, să facă tot posibilul pentru a-l stopa.

The project for the implementation of the Montessori pedagogy was initiated by the Institute for Sciences of Education in co-operation with the Montessori Association in Romania. At present, an urban kindergarten group is in full operation and training courses for educators are underway with a view to founding four more groups in Turnu-Severin.)

CONTACT

Drobeta Turnu Severin, Mehedinți, România

Newsletter

Introduceți emailul dvs. pentru a primi mai multe informații

© 2015 APAEDUCATIONAL. All Rights Reserved. Designed By Eseltec

Search