Mediul special pregătit

Mediul special pregătit

Pe lângă faptul că este o comunitate centrată pe copil, clasa Montessori este şi o ambianţă special pregătită. Mediul pregătit este concepţia Mariei Montessori că ambianţa poate fi proiectată astfel încât să uşureze la maximum învăţarea, independenţa şi explorarea de către fiecare copil.

Clasa Montessori este o «cameră de zi » pentru copii. Tot mobilierul este pe dimensiunile copilului şi toate materialele sunt reduse la scară pentru a se potrivi dimensiunilor fizice ale corpului preşcolarului. De obicei spaţiul este împărţit în patru zone distincte: deprinderi de viaţă practică, dezvoltare senzorială, matematică şi limbaj. Totodată, aceste zone reprezintă părţi ale unui curriculum, dar este important de reţinut că nici o materie nu este predată izolat. Curriculumul preşcolar Montessori este interdisciplinar şi interactiv.

În mediul pregătit se pot desfăşura activităţi multiple şi variate, iar posibilitatea de mişcare este foarte mare. Un copil de trei ani, de exemplu, poate spăla rufe cu mâna, în timp ce unul de patru ani poate să compună, alături, cuvinte şi propoziţii cu litere cunoscute sub numele de alfabet mobil. În acelaşi timp, un copil de cinci ani poate executa înmulţiri folosind un set de mărgele special proiectat. Deşi activitatea în acest stadiu al dezvoltării este efectuată individual, adesea copiii se bucură să lucreze împreună cu prietenii într-o anumită activitate. Alteori, întreaga clasă este implicată în activitate de grup aşa cum ar fi povestirile, cântecele sau exerciţiile fizice.

Maria Montessori scria că adultul lucrează pentru a perfecţiona mediul, în timp ce copilul lucrează pentru a se perfecta pe sine. Mediul pregătit, de tip Montessori, respectă şi protejează ritmul de viaţă al copilului. Este un mediu calm, un spaţiu ordonat, construit astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor şi să se potrivească puterilor copilului. Aici copilul experimentează o împletire a libertăţii şi disciplinei într-un loc special proiectat pentru dezvoltarea sa.

Obiectele din jurul copilului trebuie să fie solide şi atractive, iar casa copilului trebuie să fie plăcută şi atractivă sub toate aspectele… . Este aproape posibil să spui că există o relaţie matematică între frumuseţea mediului înconjurător şi activitatea copilului; el poate depune, în activitatea de descoperire, un efort de voinţă mult mai mare dacă se află într-un aşezământ graţios decât dacă s-ar afla într-unul urât. Maria Montessori

Leave your comment

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

CONTACT

“A lăsa copilul să facă ce-i place când nu și-a dezvoltat nicio capacitate de autocontrol, înseamnă a trăda ideea de libertate.”

  • Adr: Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinți
  • Tel: +40723.249.065
  • Email: office@apaeducational.org
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…