Maria Montessori - femeia, educatorul

În multe privinţe Maria Montessori a fost înaintea timpului său.

Născută în oraşul Chiaravalle, din provincia italiană Ancona, în 1870, ea a devenit prima femeie medic din Italia după absolvirea şcolii medicale în 1896. Observaţiile clinice desfăşurate în timpul practicii medicale au condus-o la analiza modului cum învaţă copiii, cum se construiesc ei înşişi din ceea ce găsesc din mediul imediat înconjurător.

În 1906 ea a acceptat dificila activitate de a lucra cu un grup de 60 de copii de muncitori din cartierul San Lorenzo din Roma. Acolo a fondat prima Casa dei Bambini sau Casa Copiilor. Ceea ce, în ultimă instanţă, a devenit metoda de educaţie Montessori s-a dezvoltat acolo pe baza observaţiilor ştiinţifice ale Mariei Montessori asupra abilităţii extraordinare a copiilor de a absorbi cunoştinţe din mediul înconjurător ca şi asupra interesului lor neobosit în mânuirea materialelor. Fiecare piesă, fiecare exerciţiu, fiecare metodă pe care a dezvoltat-o Maria Montessori s-a bazat pe ceea ce a observat că fac copiii în mod “natural”, ei înşişi, fără a fi asistaţi de adulţi.

Copiii îşi predau singuri. Acest adevăr simplu dar profund a inspirat activitatea de o viaţă a Mariei Montessori în domeniul reformei educaţiei, a metodologiei, psihologiei, predării şi formării cadrelor didactice – toate bazate pe dăruirea ei pentru ajutarea procesului de autocreaţie a copilului.

Maria Montessori a murit în Noordwijk, Olanda, în 1952, dar opera ei continuă. Şcolile Montessori există în toată lumea, în SUA, în Rusia, Taiwan, Japonia, Coreea, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Africa de Sud, Etiopia, Tanzania, Mexic, Columbia, India şi multe alte ţări. În România au existat şcoli Montessori în anii 1920-1940 la Satu Mare, Oradea, Arad,Timişoara, Craiova, Bucureşti, etc.

Leave your comment

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

CONTACT

“A lăsa copilul să facă ce-i place când nu și-a dezvoltat nicio capacitate de autocontrol, înseamnă a trăda ideea de libertate.”

  • Adr: Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinți
  • Tel: +40723.249.065
  • Email: office@apaeducational.org
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…