-->

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Cum funcționează programul de instruire APA-Montessori (9-12)

Există trei serii de curs în fiecare an academic:

Seria I -Programul de Toamnă - începe în luna Septembrie

Seria a II-a - Programul de Iarnă -începe în luna Ianuarie

Seria a III-a -Programul de Primăvară - începe în luna Aprilie

 

NOTĂ: Cursurile vor fi accesibile doar celor care au absolvit cursurile Montessori ELEMENTAR I !

 

Programul pentru obținerea diplomei APA Montessori de nivel ELEMENTAR II  are trei componente:

1.  Componenta on-line- constă

  • în studierea on-line a aspectelor didactice ale abordării Montessori, a dezvoltării integrale, a managementului mediului și proceselor de cunoaștere, etc.  -  pe bază de prezentări ppt, videos, cursuri în format text, studiul bibliografiei și elaborarea unor eseuri personale;
  • în realizarea Albumelor pentru ariile curriculare de Limbă, Matematică, Geografie și Istorie,  Biologie și Științe pentru vârsta 9-12 ani pe baza prezentărilor transmise în format audio, video sau text pentru exercițiile din fiecare arie curriculară.
  • în confecționarea materialelor Montessori pe baza instrucțiunilor transmise de instructori
  • în participarea activă pe forumurile fiecărui modul.

Această componentă se va realiza pe platforma e-learning a APA.

2. Componenta de practică

Având în vedere că în România există foarte puține clase Montessori în care se poate face practică pedagogică, programul APA-Montessori propune mai multe variante care permit cursanților să aleagă pe cele convenabile fiecăruia:

  1. APA va organiza tabere de practică pedagogică Montessori de câte 2 săptămâni, dotate cu materiale Montessori în diverse stațiuni din țară. Cursanții vor alege tabăra cea mai convenabilă lor și vor suporta costurile de transport, cazare și masă.
  2. În funcție de locația cursantului și de existența unei școli/clase Montessori în zonă (cu învățătoare care au un certificat Montessori!), cursantul va solicita să facă practică în acea clasă cel puțin 4 săptămâni.
  3. cursantul își va filma propriile prezentări cu materiale Montessori confecționate sau cumpărate.  Aceste filme vor constitui probe de practică pedagogică.

Notă: pe măsură ce numărul de clase Montessori în România va crește, șansele variantei b) se vor generaliza, iar varianta c) va fi exclusă.

3. Examenul final și certificarea

După completarea cu succes a primelor două componente ale formării, cursanții vor avea o examinare orală din partea teoretică și o probă practică de prezentare a câte unui  material/exercițiu din fiecare arie curriculară.

În funcție de locația cursanților aceste examene se vor realiza pe centre (regiuni sau județe)

După trecerea examenelor, absolvenții vor primi diploma APA-Montessori - Elementar II.

"Pe scurt, principala datorie a învățătoarei poate fi descrisă în felul următor: Ea trebuie să explice modul de utilizare a materialului. Ea este principalul element de legătură între material, adică obiecte, și copil. Este o datorie simplă și modestă și, totuși, mult mai delicată decât sarcinile din școlile tradiționale, unde materialul didactic ajută copiii să înțeleagă ce e în mintea învățătoarei care trebuie să transmită copilului ideile ei, iar acesta, la rândul său, să le primească." Dr. Maria Montessori - Descoperirea copilului

1028 Views
Marcel Capraru

CONTACT

“A lăsa copilul să facă ce-i place când nu și-a dezvoltat nicio capacitate de autocontrol, înseamnă a trăda ideea de libertate.”

  • Adr: Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinți
  • Tel: +40723.249.065
  • Email: office@apaeducational.org
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…