-->

Context

După intrarea României în UE, tot mai mulți români au luat contact cu această alternativă, unii au urmat cursuri de instruire Montessori în străinătate și, în funcție de posibilități, au înființat grădinițe și școli Montessori particulare, mai întâi la Cluj-Napoca, apoi la Timișoara și la București.
 
“Salvarea și ajutorul (omenirii, n.n.), dacă vor veni, vor veni prin copil; deoarece copilul este constructorul omului.” Maria Montessori - The Absorbent Mind
 
 
 
Din păcate,
  • costurile mari de formare a cadrelor didactice,
  • costurile de înființare, de dotare cu materiale didactice și de funcționare,

au făcut și fac ca aceste școli să fie accesibile doar celor cu foarte mulți bani iar unele să devină ''business-uri educaționale'', ceea ce e departe de adevăratul spirit al educației Montessori.

Interesul părinților din România pentru această alternativă a crescut într-un ritm exponențial, ca și interesul pentru reformarea învățământului public. Foarte mulți oameni bine intenționați iau atitudine și fac, prin articole în mass-media și pe internet, critici, propuneri și proiecte punctuale pentru schimbarea învățământului public din România, însă reticența, obtuzitatea mentală, interesele personale meschine, mecanismele legislative și incapacitatea de înțelegere și acțiune a decidenților în educație fac ca schimbările pozitive să fie, practic, imposibile.

Pe plan mondial se caută și se propun soluții la criza educației (creșterea violenței în școli, abuzurile, creșterea abandonului școlar, lipsa interesului și motivației pentru școală, stresul, depresiile și sinuciderilor în rândul copiilor, consumul de alcool și droguri, inadecvarea școlii la condițiile contemporane, etc.). Din ce în ce mai mule personalități mondiale descoperă educația Montessori ca o soluție globală la această criză, întrucât aceasta are la bază elemente care transcend spațiul și timpul istoric, rămânînd mereu stabile: legile naturii umane.

După 1990 școlile Montessori s-au răspândit, exploziv, pe toate meridianele, iar în ultimii 10 ani, odată cu accesul global la internet, au apărut numeroase centre de instruire și cursuri de instruire Montessori on-line și mii de bloguri și grupuri pe rețelele sociale dedicate educației Montessori. În aceste condiții a luat ființă MACTE, organizația care acreditează școlile și programele de instruire Montessori (în afara celor istorice: AMIAMS și IMS).

Asemenea grupuri s-au înființat și în România în ultimii 3 ani. Interesul pentru această alternativă comprehensivă e în creștere, dar, ca în orice întreprindere umană, pe lângă cei bine intenționați, apar și ''urechiști'', impostori și profitori care denaturează profund spiritul acestei educații.

În acest context lansăm Faza a IV-a a proiectului Montessori în România (MIR). E un proiect atipic deoarece este deschis tuturor cetățenilor români interesați din țară și străinătate și se va realiza cu participarea tuturor. În primul rând, chemăm alături de noi pe toți cei cu studii (autentice) Montessori în aceast întreprindere uriașă pentru următoarele:

SCOPURI

2228 Views
Marcel Capraru

CONTACT

“A lăsa copilul să facă ce-i place când nu și-a dezvoltat nicio capacitate de autocontrol, înseamnă a trăda ideea de libertate.”

  • Adr: Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinți
  • Tel: +40723.249.065
  • Email: office@apaeducational.org
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…