-->

De ce Montessori?

      1. Pentru că e de-ajuns! Școala tradițională amputează spiritul uman! Ne trebuie o școală în care spiritul să nu mai fie ucis. Deoarece, așa cum afirmă Al Pacino în această secvență din filmul ''Parfum de femeie'', apărându-l pe Charlie- acuzat și judecat de către Consiliul de Conducere al Școlii pentru că a refuzat să-și toarne colegii-:  NU EXISTĂ PROTEZĂ PENTRU SPIRIT!


      2. Pentru că în Montessori totul se învață prin descoperire și experiență directă ceea ce dă rezultate întrucât corespunde modului de funcționare a creierului. Marii inovatori- oamenii care schimbă lumea - nu încep cu idei strălucite transmise prin școală, ei le descoperă.   

      3. Pentru că e validată în timp pe toate meridianele. Prima clasă Montessori a fost inaugurată pe 6 ianuarie 1907, iar principiile au rămas aceleași și se aplică în toată lumea în același fel. Copiii  se pot transfera de la școală Montessori la alta de pe oricare meridian cu extremă ușurință, nefiind niciodată '' înainte sau rămași în urmă cu materiile''.  

      4. Pentru că școala tradițională a creat o criză a resurselor umane, așa cum economia a creat o criză a resurselor naturale și o criză climatică. De aceea, cum afirmă Sir Ken Robinson (1) e nevoie nu de o evoluție în educație ci de o revoluție. Educația Montessori reprezintă această revoluție, o trecere de la modelul industrial al școlii la cel organic.  

      5. Pentru că școala tadițională, prin cultura ei, e o școală contra naturii umane; reduce diversitatea la uniformitate și conformitate, curiozitatea la obediență și standardizează imaginația și viețile oamenilor.  (Sir Ken Robinson 2) 

      6. Pentru că educația Montessori e  ghidul care permite trecerea de la școala care produce stres, presiune, competiție, violență, frică, la școala care produce bucurie, satisfacție, respect pentru sine și pentru lume, stare de bine. 

      7. Pentru că reprezintă schimbarea de paradigmă, de la școala-fabrică la școala-viață cu dimensiunea ei cosmică și ecologică. Montessori este ''ploaia spirituală ''care readuce la viață Valea morții''.  Sir Ken Robinson (3)


      8. Pentru că e validată științific de cele mai noi rezultate ale cercetărilor din genetică și neuro-științe. În definiția lui Steve Hughues, profesor de Pediatrie și Neurologie la Universitatea de medicină din Minessota: ''Educația Montessori este e metodă de dezvoltare bazată pe modul de dezvoltare a funcțiilor creierului care permite copiilor să aleagă, creativ, modalitatea prin care descoperă societatea, natura și cunoașterea lumii. Ea pune accent pe o învățare individualizată, prin experiență directă (la prima mână!), pe auto-exprimare și colaborare cu ceilalți într-un mediu frumos, mesteșugit cu artă, caracterizat de respect, pace și bucurie''. Pentru că reprezintă școala viitorului, sau, cum a fost numită deja, Școala 2.0;


      9.  Pentru că e o educație care contribuie la normalizarea și reumanizarea  indivizilor  și a societății, la regăsirea căii  spre realizarea păcii universale. 


      10. Pentru că are la bază programa și orarul stabilite de natură;

      11. Deoarece dovedește că nu poți obține disciplină dacă nu dai libertate;

      12. Deoarece omul nu va fi capabil să se autocontroleze dacă e controlat și supravegheat tot timpul;

      13. Deoarece nu promite că face genii, dar dă fiecăruia posibilitatea de a-și dezvolta la maximum potențialul propriu;

      14. Deoarece copiii, în școala Montessori, nu fac ce le place, dar le place ceea ce fac;

3450 Views
Marcel Capraru

CONTACT

“A lăsa copilul să facă ce-i place când nu și-a dezvoltat nicio capacitate de autocontrol, înseamnă a trăda ideea de libertate.”

 • Adr: Drobeta Turnu Severin, Jud. Mehedinți
 • Tel: +40723.249.065
 • Email: office@apaeducational.org
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…